Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


SmileyCentral.com 

 

Zde naleznete recepty z mé kuchyně, ne přepsané z kuchařek, ne to ne, ale vskutku jen mé kulinářské výtvory. No, zase, doufám, že se náhodou nestrefím do nějaké kuchařky, kterou vydal nějaký Ali paša v sedmnáctém století v Emirátech. Nejsem zas tak v kuchařkách sečtělá a podobnou fantazii nevylučuji.

 

Dále zde budu zveřejňovat naše oblíbené rodinné dobroty.

Křehký koláč s jablky a tvarohem.

 

na těsto: 250g polohrubé nebo hrubé mouky             na náplň: 750 až 1kg měkkého tvarohu

 

125g moučkového cukru                                                500g vařených jablek

 

125g másla nebo rostlinného tuku                                 3 vejce

 

1 žloutek                                                                           150g másla, či rostlinného tuku

 

půl prášku do pečiva                                                     250g moučkového cukru

 

tuk na vy mazání plechu                                              1 vanilinový cukr

 

pečící papír                                                                    6 lžic citrónové šťávy

 

                                                                       5 lžic krupice nebo jemné strouhanky

 

                                                                                         moučkový cukr na posypání

 

 

 

V míse promícháme mouku s cukrem a kypřícím práškem, přidáme žloutek a nakonec vlažný rozehřátý tuk. Prsty, či elektrickým hnětačem rychle vypracujeme drobenku, kterou necháme alespoň 20minut v chladničce ztuhnout.

 

Drobenku nasypeme na tukem vymazaný plech a vrstvu lehce přitlačíme prsty. Poklademe nahrubo nastrouhanými jablky a přelijeme tvarohovou náplní. Na ni ušleháme do pěny tuk s moučkovým a  vanilinovým cukrem. Přidáme měkký tvaroh, žloutky, citrónovou šťávu a krupici nebo jemnou prosetou strouhanku. Nakonec opatrně vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.

 

Koláč vložíme do vyhřáté trouby a asi 45 minut pečeme, až povrch zrůžoví. vlažný nakrájíme úhledně na dílky a před oddáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

 

 

Prošívaná deka

 

3 vejce ušleháme s půl hrnkem oleje. Přidáme tři čtvrtě hrnku pískového cukru a půl hrnku vlažné vody. Vyšleháme nejlépe elektrickým šlehačem. Přidáme 2 hrnky polohrubé mouky spolu s celým kypřícím práškem a 2 lžícemi kakaa. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

 

Náplň: 500g tvarohu, 1 vejce, půlka vanilkového pudinku, půl hrnku pískového cukru a vanilinový cukr, či nejlépe půl lžičky nastrouhané tobolky vanilky.

 

Vše dobře utřeme a naplněným sáčkem zdobíme těsto. Vytvoříme na těstě širší mřížku. Ta se pečením propadne. Dle chuti můžeme pocukrovat.

 

 

 

Pastýřská pochoutka

 

300g cibule, 150g tuku, 300g hovězího roštěnce, feferonky sterilované bez nálevu 100g, kečup, 100g máslo, sůl, pepř, 100ml červeného vína.

 

Vhodné přílohy: hranolky, krokety, chléb

 

 

 

Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku spolu s masem a krátce osmahneme. Přidáme játra a žampiony nakrájené na plátky a osmahneme. Nakonec přidáme feferonky, kečup, máslo, sůl a červené víno.

 

Krátce podusíme.

 

 

 

Hovězí plátky

 

plátky hovězího masa posolíme, opepříme, potřeme hořčicí. V Papinově hrnci osmahneme dozlatova najemno nakrájenou cibuli, přidáme maso také osmahneme a vaříme spolu v Papinově hrnci asi 15 minut. Poté maso vyjmeme, přidáme do omáčky 500g uzeného masa a také vaříme 10-15 minut. Poté přidáme sterilovanou kukuřici, hrášek s mrkví bez nálevu, každého po 100g, vařit 15 minut v otevřeném hrnci. Zahustit zásmažkou.

 

Podáváme s bramboráky, hranolkami, vařenými bramborami, ale i s rýží

 

 

 

Filé alla pizza

 

na osobu potřebujeme dva plátky rybího filé, dále olivový olej na vytvoření tenkého filmu v zapékací misce, rybí koření, hladkou mouku na obalení, sůl, najemno nakrájenou cibulku, sýr, jakéhokoliv tvrdého sýra -(eidam, cihla, ementál, hermelín),  plátky šunkového salámu, případně slaniny, oregano, rajče, červená  kapie.

 

 

 

Filetu osolíme, okořeníme a obalíme v hladké mouce, vložíme do olejem potřené misky a ozdobíme plátky šunky, plátkem rajčete, kouskem papriky, nadrobno nakrájené cibulky a zakryjeme plátkem sýra. Polijeme kečupem a ozdobíme oreganem. Vložíme na 15 minut do rozehřáté trouby.

 

Podáváme s vařenými brambory a broskvovým kompotem.

 

 Pangasius po mlynářsku

rybu pangas nebo pangasius, což  je sladkovodnísumeček, olivový olej, sůl, rybí koření a syýr nastrouhaný...může být a nemusí a plátky šunky mohou a neusí.

rybu mraženou nenecháváme rozmrazit, zmrzlou, maxiáálně odlepenou, aby šla od sebe oddělit osolíme a okořeníme, dáme na teflonovou pánrv potřenou tenkým filmem olivového oleje, přiklopíme poklicí a necháme podusit, ryby pustí šťávu, tu nechte vydusit až vznikne nazlátlá kůrčička, pak rybku otočte, zalijte trochou vody a proces nechte opakovat, v závěrečné fázi, dolijte trochu vody a nechte chvilku jen podusit , aby vznikla šťáva na zalití, v této fázi klademe šunku, během kladení brambor na talíř , rybku ještě můžeme zasypat nastrouhaným sýrem. ten se roztopí.

Podáváme s brambory, s okurkovým salátem, broskvovým kompotem nebo  tatarkou. Můj recept. 

 


 

Medovník

 

2vejce, půl hrnku krystalového cukru, 2 lžíce medu, půl kostky másla, půl hrnku mléka, 1 lžička sody bikarbony, 3 hrnky hladké mouky a džem.

 

Náplň: 2 hrnky mléka, 5 lžic polohrubé mouky, 1 kostka másla, 1 hrnek pískového cukru

 

Poleva: 100g mletých listových nebo vlašských ořechů, 1 dávka čokolády a půl kostky másla.

 

 

 

Vejce, cukr, máslo, med a mléko ušleháme a za stálého míchání vaříme do pěny. Vychladlé vlijeme do mouky smíchané se sodou bikarbonou. Zpracujeme na měkké těsto, které rozdělíme na čtyři díly. Každý zvlášť vyválíme a upečeme na slabě vymazané opačné straně plechu. Náplní a džemem (nejlépe pomerančovým), postupně naplníme všechny čtyři pláty. Moučník zatížíme a necháme přes noc odstát. Druhého dne vrchní plát zarovnáme tenkou vrstvou náplně,  posypeme pomletými ořechy a polijeme čokoládovou polevou.

 

 

 

 

Fazolový guláš

250g hovězího masa, 250g vepřového masa, konzervu sterilovaných bílých fazolí, konzervu červených fazolí, konzervu žampiónů v slaném nálevu, sterilovanou kápii, sůl, bazalku, sladkou papriku, česnek a láhev sladkého kečupu, jednu větší cibuli.

 

najemno nakrájíme cibuli a necháme ji na olivovém oleji zesklovatět, přidáme na kostky nakrájené maso, přidáme sůl, sladkou a sterilovanou papriku, bazalku, žampiony a zalijeme vodou, přivedeme do varu a v přiklopíme poklop tlakového hrnce a necháme jej půl hodiny dusit, poté odklopíme a přidáme fazole a kečup a necháme na mírném ohni vařit ještě čtvrt hodiny.

Podáváme s chlebem.

 

Párky na pivě

obyčejné párky, velkou sklenici leča, pokud máte domácí, tak je nejlepší, kečup, dávám středně velkou sklenici..asi 500ml a černého kozlíka asi 3deci, zbytek dososávám.

Jo a nezbytná je zapékací mísa s poklopem, či alespoň alobal.

 

Párky si naříznete tak jak na opékání u táboráku, to proto, aby se dovnitř lépe dostala ta šťáva a aroma, do zaoékací misky vyklopíte lečo, dodáte kečup, sklenici černého piva a trochu promíchate  ať se ingredience spojí a do toho vložíte ony párky, přiklopíte a vložíte do trouby a dáte zapéct. Nám stačí pouhým patnáct minut na plno, ale máme plynovou troubu, kde není teplotní označení.

Pak podáváte s chlebem. Je to špica.

 

Šlehaná niva

Oblíbená pochoutka mých dětí.

Výborná, řekla bych, že i nenáročná a momentálně vás výjde levněji, než kdyby byla z eidamu, tedy aspoň u nás se dá koupit niva levněji.

200g nivy, či jiného obdobného sýra s modrou plísní, asi deset lžic buď másla nebo rostlinného tuku, vesměs množství záleží na vaší chuti, 50-100ml smetany ke šlehání, sladkou papriku a asi dvě lžíce sladkého kečupu a jednu malou cibulku

 

nivu nastrouháte najemno, postupně přidáváte tuk a vyšleháváte, poté přidáte najemňounko nakrájenou cibulku a zašleháte, dále přidáte trochu sladké mleté papriky a kečupu a nakonec zjemníte smetanou na šlehání , kterou pořádně vyšleháte. Vše do chladu. vznikne vám úžasná pochoutka.

 

Hermelínová pomazánka

120g hermelínu, 100g Lučiny, 100g taveného sýra, jedna cibulka, půlka větší kápie

 

hermelín nastrouháte a vyšleháte se sýry, poté smícháte s najemňounko nakrájenou cibulkou a paprikou a dáte do chladu.

 

 

 Cizrnový salát

 co potřebujeme: půl sáčku cizrny, dvě rajčata -menší, červenou cibulku menší, šunku deset deka, sýr balkánského typu a eidam, kečup, na dochucení, sůl, bazalku, dvě vajíčka na tvrdo, česnek, olivový olej

Cizrnu přes noc namočíme, druhý den uvaříme do měkka, uvaříme na tvrdo dvě vejce, smícháme s cizrnou, nakrájenými rajčaty, šunkou, sýry a na dáme si osmahnout na jemno nakrájenou červenou cibulku s bazalkou na olivovém oleji a těsně před koncem tam přidáme podle libosti množství česneku. směs smícháme s cizrnou a popřípadně na propojení dodáme podle libosti olivovýý olej a případně i kečup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář